vrijdag 24 oktober 2014

Boekhandel de Krekel










Vandaag wil ik het hebben over enkele nieuwe titels in de boekhandel. Allereerst is er natuurlijk Marc-Marie in stukjes. Geschreven door, je raadt het al, Marc-Marie Huijbregts. Een erg vermakelijk boekje waarin je echt inzicht in zijn jeugd en leven krijgt. Het is geen hoogstaand literair werk maar zeker de moeite waard om op je verlanglijst te zetten voor Sint of Kerst. Of gewoon om je zelf cadeau te doen natuurlijk. 




Verder wil ik het hebben over een boek wat geschreven is door Robert Galbraith oftewel J.K. Rowling. Zijderups is het vervolg op Koekoeksjong en is weer reuze spannend. In Koekoeksjong maakten we kennis met prive-detective Cormoran Strike en zijn assistente Robin. In Zijderups komen deze ook weer voor en het is wel noodzakelijk om eerst Koekoeksjong te lezen omdat de persoonlijke verhaallijnen dan beter te begrijpen zijn. 
In Zijderups wordt de hulp ingeroepen van Strike om schrijver Owen Quine op te sporen. Deze is wel vaker voor enkele dagen van huis maar nu is er toch echt iets anders aan de hand. Strike komt er al snel achter dat de verdwijning te maken heeft met het laatste manuscript dat Quine geschreven heeft. Dit bestaat namelijk uit tamelijk onthullende portretten van bijna al zijn vrienden en kennissen en die vinden het (uiteraard) een ramp als dit zou worden gepubliceerd. Niet veel later wordt Quine vermoord teruggevonden. De omstandigheden van zijn dood zijn zeer verdacht en geven een verontrustend kijkje in de geest van de dader. Strike en Robin bevinden zich in een race tegen de klok om een moordenaar te vinden die een wel heel uniek profiel blijkt te hebben


Dan  een boek wat heel lang uit is maar ik pas onlangs gelezen hebt, je moet wat in je vakantie, en dat is het boek Alarmfase Rood van Tess Gerritsen. Zij is uiteraard bekend als schrijfster van de spannende boeken omtrent Rizzoli en Isles, waar ook een televisieserie van is verschenen. Maar dit boek gaat om een bacterie, een mysterieuze ziekte en het speelt zich bijna geheel af in ruimtestation ISS. Emma Watson, een briljante arts, is klaar voor het avontuur van haar leven: onderzoek doen naar levende wezens in de ruimte. Haar man Jack McCallum, van wie Emma op het punt staat te scheiden, moet vanwege een lichamelijke klacht verbitterd toezien hoe zij zich opmaakt voor de expeditie. Maar de missie aan boord van het ruimtestation verandert in een nachtmerrie als een eencellig organisme zich in een alarmerend tempo vermenigvuldigt en de bemanning infecteert met een onbekend virus. 
Emma probeert verwoed de astronauten van de dood te redden, maar niets helpt. Op aarde probeert Jack de NASA ervan te overtuigen Emma terug te halen uit de ruimte. Maar de NASA is niet bereid het platform met de levensbedreigende organismen te laten terugkeren. Dus zweven de doodzieke astronauten in het heelal, wachtend op de redding die maar niet komt… Het boek is spannend van het begin tot het eind en heel realistisch geschreven. Je kan je helemaal voorstellen dat het in het echt ook zo gaat omdat de levens van een handvol afgewogen moeten worden tegen de levens van miljoenen mensen op aarde. Zeer de moeite waard om hier nog wat aandacht te geven dus. 


Als laatste wil ik aandacht geven aan het nieuwe boekje dat uitgeverij van Oorschot heeft laten verschijnen van alle gedichten voor zowel jong als oud van Annie M.G. Schmidt. Een pareltje dat verschenen is in dundruk. Een verrassende nieuwe kijk op het werk van Annie M.G. Schmidt, gekozen en gepresenteerd aan de vooravond van het zeventigjarig bestaan van Uitgeverij Van Oorschot in 2015.

In 'Die van die van u' is voor de eerste keer geen onderscheid gemaakt tussen Schmidts gedichten voor kinderen en volwassenen. Het resultaat is even verrassend als aanstekelijk.

'Dankzij jou en jullie jubileumboek ben ik nu ingelijfd bij de literatuur, althans dat zegt men algemeen. Ik voel me de bejaarde hoer die plotseling op visite mag bij de streng calvinistische familie. Ze zijn vriendelijk.'
Dit aardige, korte en prachtig-venijnige briefje schreef Annie M. G. Schmidt aan uitgever Geert van Oorschot kort na de verschijning in 1985 van de bundel Gedichten, waaraan zij meewerkte. Hij bevatte een keuze uit eigen werk van zes dichteressen die de uitgever de moeite waard vond. De andere vijf waren Elisabeth Eybers, Fritzi Harmsen van Beek, Judith Herzberg, Hanny Michaelis en M. Vasalis. 
Aan de vooravond van het zeventigjarig bestaan van Uitgeverij Van Oorschot in 2015 verschijnt nu, dankzij de erven Schmidt en collega-uitgeverij Querido, voor één keer een keuze uit haar werk die, naar het befaamde citaat van Simon Carmiggelt, is 'gedundrukt door Van Oorschot'.


Tot de volgende keer met meer boekennieuws!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten